Ida Hilli

EFTERKONTROLL OCH KROPPEN

Igår var jag på den berömda efterkontrollen, den är såklart frivillig efter en förlossning men jag har valt att gå på den båda gångerna.

På en efterkontroll träffar man sin barnmorska på mvc och pratar om förlossningen ifall man har några frågor, något som behöver tas upp eller så. Man brukar göra en kontroll ca 8-12veckor efter förlossningen. Då kollar man blodtryck och blodvärde så allt står rätt till, kollar vikten, prata om ev preventivmedel osv och man får även göra en undersökning där nere (frivilligt såklart) för att se hur kroppen läkt och kolla knipet.

Då min barnmorska jag haft under graviditeten har bytt till en annan hälsocentral fick jag gå till en för mig helt ny barnmorska. Men det gick lika bra, hon var trevlig och besöket gick snabbt och smidigt. Mina värden såg bra ut som vanligt, jag hade väldigt bra värden under hela graviditeten. Fick väga mig för första gången sedan slutet av graviditeten och jag har tappat 15kg på de här två månaderna, 5kg kvar innan jag är på samma vikt som innan graviditeten.

Jag valde även att göra en undersökning efter den här förlossningen, lika bra när man ändå är där. Skönt att få höra att allt ser bra ut och att få höra att hon inte hade trott att jag fött barn är väl ett bra betyg, haha. Vi pratade även lite snabbt gällande preventivmedel, tycker det här är så svårt.. Det finns så många olika sorter och jag vill inte proppa i mig allt för mycket hormoner osv men samtidigt vill jag skydda mig för att inte bli gravid igen. Vi är väldigt nöjda med två barn nu. Det lutar åt en hormonspiral när vi börjar trappa ner på amningen, hon sa att de inte sätts in förrän efter 6mån så jag skulle återkomma då.

Hur gör ni andra nyblivna mammor som inte planerar en ny graviditet? Vad använder ni eller vad har ni tänkt använda er av för preventivmedel? Kanske en privat fråga, men ni får gärna dela med er.

Kvinnokroppen är allt bra fantastisk ♡

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. AngelicaCarlsson

    Jag äter ppiller, vill egentligen inte proppa i mig gift men har inte så mkt val då en kopparspiral inte passar mig. Men har tänkt att gå över till natrual cycles men vet inte om jag vågar att chansa ifall den visar fel ??

  2. AngelicaCarlsson

    Jag äter ppiller, vill egentligen inte proppa i mig gift men har inte så mkt val då en kopparspiral inte passar mig. Men har tänkt att gå över till natrual cycles men vet inte om jag vågar att chansa ifall den visar fel ??

stats