Ida Hilli

SKILLNADER MELLAN GRAVIDITETERNA

Vila
Första graviditeten hade jag helt klart mer tid för att vila, bara ta det lugnt och tänka på mig själv. Göra allting i lugn och ro, sova när man kände för det, bara lägga sig ner och ha lite egentid. Nu under andra graviditeten har vi även lillan i våra liv. Dagarna är fylld av lek och aktivitet, inte många lugna stunder. Det gäller att vila under hennes sovstund på dagen om man är trött.

Tiden
Under första graviditeten var allt så nytt och spännande. Jag var aktiv med gravidappen och läste varje vecka vad som hände i kroppen och hur bebis växte och utvecklades. Räknade ner dagarna och hade stenkoll på vilken vecka+dag vi var i. Varje besök på mvc kändes så speciellt och nedräkningen till rutinultraljudet… Graviditeten gick både snabbt och långsamt på samma gång, ibland kändes det som att tiden stod stilla. Under den här graviditeten har tiden verkligen sprungit iväg. Känner knappt att jag har haft koll på veckorna. Måste öppna gravidappen ibland för att verkligen kolla vilken vecka vi är i och hur många dagar det är kvar. Har inte alls varit aktiv och läst vad som händer med min kropp eller bebisens utveckling, känner inte att tiden har räckt till. Jag har fullt upp med vardagen med en aktiv 1,5åring här hemma och annat att tänka på. Men det är rätt skönt, allting rullar på som det ska och jag slipper tycka att tiden står stilla. Snart har vi vårt lilla syskon här.

Träning
Det här har både med kroppen och tiden att göra. Under första graviditeten kunde jag vara aktiv och tränade på gym väldigt långt in i graviditeten, trots att jag blev begränsad pga foglossning. Jag lyssnade på min kropp och körde med de övningar som kroppen orkade och klarade av. Jag hade mycket fritid och tid för mig själv, den tiden spenderades ofta på gymmet. Jag har alltid älskat att vara aktiv och träna så jag är glad att jag ändå kunde hålla igång så pass länge med lillan i magen. Under den här graviditeten har det knappt blivit någon träning alls. Under sommaren fortsatte jag träna som vanligt då vi ofta gick in mot stan och tränade utomhus, perfekt när jag och A har samma intressen och lillan kunde leka samtidigt. Men efter sommaren blev det aldrig riktigt någon träning för mig. Foglossningen kom tidigare den här gången och jag mådde dessutom illa ett bra tag. Kroppen orkade inte med på samma sätt, jag kände inte att motivationen fanns där och det blev dessutom mer planering för att ta sig iväg och träna då det krävdes barnvakt åt lillan osv.. Vi har ett träningsrum här hemma men inte ens det har kommit till användning speciellt mycket, kroppen har helt enkelt fått ”vila” den här gången. Jag håller mig aktiv genom lillan som det är full fart på.

Kroppen
Jag tycker att kroppen har sett ungefär likadan ut under båda mina graviditeter. Det är främst magen som växer, sen placerar sig resten av mina extrakilon jämnt på resten av kroppen. Jag hade betydligt mer vätska i kroppen under första graviditeten men det beror garanterat på att jag även var gravid under våren och början av sommaren, värmen gör stor skillnad. Nu kan jag bli lite vätskefylld om kvällarna, känner det i fötterna och fingrarna men annars är det inga problem. Magen började synas mycket tidigare den här gången, men det blev ju inte så långt mellan gångerna så kroppen anpassade sig rätt snabbt för en ny graviditet. Annars har de varit rätt lika varandra, problem med foglossning båda gångerna. Det kom dock också tidigare den här gången, blev sjukskriven i oktober och sist blev jag sjukskriven 1,5månad innan bf. Magen var högre och rundare hela graviditeten med lillan och nu har den varit lägre och mer spetsig, även om den är väldigt rund. Spydde endast 2ggr under första graviditeten och den här gången var det i princip varje dag från v15-23…

Förberedelser
Under första graviditeten var allting så nytt och spännande, det är självklart spännande även den här gången men inte alls samma sak. Då visste man inte vad man skulle förvänta sig och man var ny när det gällde allt kring föräldraliv, barn, vad som behövs osv… Allt det här med att titta på en vagn, köpa de första små kläderna, skötbord, hygienprodukter, blöjor, babyskydd, spjälsäng m.m. Det var som en enda stor djungel. Jag som alltid vill ha koll på läget började rätt tidigt skriva en lista på saker vi skulle behöva inhandla, vi köpte en hel del begagnat men som var i princip nyskick (bebisar hinner ju knappt använda en del saker). Vi körde även ner till Sundsvall för att köpa en ny bil, nu behövde vi en familjevänlig bil som skulle få plats med barnvagnen. Innan hade jag inte någon som helst aning om att det kunde behövas så pass mycket till ett litet barn och att det kan kosta så pass mycket. Såhär i efterhand har man insett att man inte alls behöver alla saker som säljs och som det tipsas om här och där. Under den här graviditeten har vi knappt köpt något, vi har kvar i princip allt från lillan. Har bara köpt lite kläder då jag hann sälja iväg en del av lillans + det är så kul att köpa små bebiskläder. En ny vagn har vi dock köpt, sålde den gamla och köpte en Bugaboo donkey eftersom vi kommer vara i behov av en syskonvagn. Så smidig vagn, nu har vi använt den som enkelvagn och när bebis är här gör vi bara om den till syskonvagn. Bb-väskan har jag packat i ungefär samma vecka under båda graviditeterna, förra gången packade jag dock om den flera gånger och det var ju tur att jag packade den i tid med tanke på att lillan kom tidigt. Nu har jag packat den för att vara förberedd på att bebis också kan komma tidigare än beräknat. Har däremot inte alls med mig lika mycket grejer den här gången. Man lär sig snabbt vad som är onödigt och vad som verkligen behövs. Av de större sakerna man kanske köper innan man får barn så har vi valt att skippa skötbord den här gången. Det tar bara onödig plats och vi bytte ändå på lillan lite överallt. Bara att lägga ut en handduk på soffan eller sängen så det inte sker olyckor. En skötbädd kan man också ha, men skötbord var inte nödvändigt enligt oss. Den här graviditeten försöker vi främst förbereda lillan på vad som kommer hända, vill att hon ska vara lika delaktig och försöker förklara för henne på ett enkelt sätt att hon ska få ett syskon.

För att sammanfatta det här inlägget så tycker jag att det är rätt stora skillnader mellan den första och andra graviditeten, även om det finns en hel del likheter. Andra graviditeten har man redan gått igenom det här en gång, även om alla graviditeter är olika. Man vet på sätt och vis vad man har att vänta sig och vad man kommer gå igenom. Men det blir en helt ny sak när man redan har ett barn som man nu ska inkludera i graviditeten, för mig är det väldigt viktigt att lillan är delaktig och vi försöker få henne att förstå så gott det går redan innan bebis är född. Då jag upplever att den här graviditeten har varit tyngre på något sätt så är jag glad att den har ”gått snabbare”, det beror nog på att lillan finns i våra liv och att jag inte har kunnat vila osv på samma sätt den här gången. För stunden är jag väldigt less på att vara gravid men jag försöker njuta av den sista tiden, uppskatta sparkarna som inte alls är bekväma längre, fota gravidmagen och ta vara på de sista veckorna eller dagarna. Det är troligtvis sista gången jag är gravid, även om man aldrig ska säga aldrig…

Bilden till vänster är graviditeten med lillan och till höger ser ni såklart nuvarande graviditet ♡

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats