Ida Hilli

UNDERLÄTTA DIN FOGLOSSNING

Foglossning verkar vara en av de vanligare gravidkrämporna. Hade aldrig hört talas om det innan jag blev gravid och kunde absolut inte tänka mig hur det var.

Nu är jag inne i slutet av andra graviditeten och har haft foglossning under båda mina graviditeter. Under första graviditeten kom det efter v25, den här gången kom det redan kring v15… Det är såklart olika från graviditet till graviditet och från person till person. Därför finns det nog väldigt mycket olika tips på hjälpmedel för att underlätta foglossningen. För har du en gång fått det under graviditeten så sitter det oftast i fram tills förlossningen, en del har även problem en tid efteråt. Det gäller alltså att försöka hitta sätt som underlättar vardagen trots att man har foglossning. Här kommer mina tips.

• Värme. Det är i princip det enda som lindrar min smärta när det är som värst. En vetekudde är en väl värd investering. En varm vetekudde kan man lägga där det gör ont, för mig har det fungerat väldigt bra även om det bara är för stunden. Kroppen blir väldigt avslappnad av värme. Annars kan jag rekommendera ett varmt bad eller en varm dusch. Jag badar flera gånger i veckan nu under graviditeten, smärtan försvinner för stunden och jag känner mig avslappnad.

• Motion. I måttlig mängd. Jag klarar inte av att gå längre sträckor men samtidigt blir jag stel och får ont av att vara för stillasittande. Korta promenader med vagnen går bra, jag håller mig rörlig och får måttlig motion samtidigt som man får frisk luft. Vissa dagar gör det ondare och då blir det kanske bara en kort promenad. Man får lyssna på kroppen och känna hur dagsformen känns. Just nu blir det vanligtvis 2-3 korta promenader med lillan i vagnen medan vi rastar Melvin. Med hjälp av vagnen får jag lite avlastning och jag behöver inte oroa mig för att halka i det här vädret.

• Massage. Det hjälper inte riktigt mot foglossningen men det är väldigt avkopplande och kan ta bort en del smärta. Att få lite massage vid ländryggen kan hjälpa till en viss del. En del tycker att akupunktur hjälper.

• Vila. Tillåt dig själv att varva ner och ta det lugnt ibland. Vi ska trots allt orka med en förlossning och sedan ta hand om våra barn, onödigt att slita ut kroppen innan det. Det här är dock något som jag själv har svårt för. Undvik att lyfta tungt och gör inte alla vardagssysslor på en gång, det är ok att göra en sak i taget och ta allt i er egen takt. Det är inte hela världen att inte ha hunnit dammsuga eller tagit hand om disken..

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats