Ida Hilli

Våga ignorera vågen

Har tänkt på en sak… Varför är vi så fixerade vid vad vågen visar? Vem säger att man måste väga si eller så för att vara ”fit”, det finns väl ingen kroppsvikt som är rätt eller fel? Det finns ju såklart undervikt och övervikt, men allt där emellan borde egentligen inte spela någon roll så länge man mår bra. Det känns som att allt för många fokuserar på vad vågen visar istället för att ta sig en ordentlig titt i spegeln.

Väldigt många börjar träna för att gå ner i vikt, en del är mer extrema än andra. Det är inget fel med att vilja gå ner i vikt, missförstå mig inte. Men jag tycker att det ska göras med sunt förnuft, inte genom att gå på någon extrem diet och svälta sig själv, eller bli utbränd av för mycket träning pga att man vill gå ner några kilon på kort tid och se snabba resultat. Låt det ta den tid det tar, testa dig fram för att hitta det som fungerar för just dig när det gäller både kost och träning. Ta hjälp av en PT eller någon annan kunnig om du är osäker och vill ha hjälp.

Det absolut viktigaste är att man funderar på varför man gör det. Varför tränar man som man gör, vad har jag för mål med min träning? Är det värt att lägga ner så mycket tid på träningen? Varför vill jag gå upp/ner i vikt, bygga muskler osv, och för vem gör jag det? Jag hoppas innerst inne att alla, åtminstone dom flesta gör det för sin egen skull. Man ska inte göra det för att det är något slags ”ideal” med träning just nu eller för att någon annan vill att du ska se ut på ett visst sätt. Det är din kropp som du bestämmer över, din kropp som du ska leva ditt liv i.

Tillbaka till det här med vågen. Haka inte upp er vid att vågen kanske inte rör på sig efter en vecka eller två veckors hårt slit med träning och kost, det ger effekt ändå. Du bygger muskler som väger mer än fett, bara genom att titta på sig själv i spegeln kan man se resultat. För er som känner att ni fastnat vid vågen, mitt tips är att ta mycket bilder som ni kan jämföra med i efterhand. Ta en ordentlig titt i spegeln och du kommer se resultat, trots att vågen kanske visar samma vikt som tidigare eller t.o.m något kilo extra. Men vem bryr sig om hundra år… Var nöjd med er själv & träna för att må bra och för att ni tycker det är roligt :) Låt resultaten komma på vägens gång.

(OBS! I det här inlägget menar jag inte dom som tränar för att tävla, dom har oftast ett kost- och träningsschema som är speciellt utformat för just den individen och är framställt av någon kunnig).

vikt1

Jag själv har alltid varit väldigt liten i kroppen, minst i familjen, minst i klassen, minst i laget osv… Inget fel med det, men efter att jag hade tränat på gym ett tag så ville jag testa på att försöka bygga upp min kropp med lite mer muskler och fett. Jag tycker om utmaningar och är en väldigt tävlingsinriktad person, så det skulle bara bli roligt. En så liten förändring som att börja äta mellanmål gav resultat, jag började öka i vikt och kände även att jag orkade mer på gymmet, jag kände mig starkare och uthålligare. Jag har alltid älskat mat och har inga problem med att äta mycket. Jag har däremot aldrig blivit större av det, vart maten tar vägen har jag fortfarande ingen aning om… Har aldrig testat på några dieter, undvikit kolhydrater eller liknande, jag äter verkligen allt jag känner för. När det gäller träningen så kör jag inte heller någon cardio, jag håller mig till styrketräning, har även testat på crossfit under det här året.

Jag tränar för att jag mår bra av det och känner att jag får mer energi de dagar jag har tränat. Mitt mål med träningen är att fortsätta utvecklas, känna mig stark och må bra av det. Jag ser träningen som en långvarig investering, jag investerar i mig själv genom att träna och hålla en bra hälsa. En stor del av min motivation får jag genom att se mina egna resultat, att följa sin egen utveckling kan vara rätt intressant. Som ni ser på bilden här ovan, 50kg kan se ut på helt olika sätt från person till person. Men det här är trots allt samma person, yes it’s all me… och från 1a till sista bilden, 6kg extra behöver inte betyda att man ser tyngre ut. Just därför föreslår jag att ignorera vågen, göm den på något mörkt ställe och fokusera på annat :)

Har säkert svamlat lite här i slutet, men jag börjar bli stressad. Slutar nu och ska köra hem i regnet för att lämna bilen och promenera mot bussen som avgår 16.30

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats