Ida Hilli

VÅRT FÖRLOSSNINGSBREV OCH TIPS

Det här med förlossningsbrev är såklart inte ett måste, men det är något som kan vara bra att ha med sig om man har några speciella önskemål eller om det är något specifikt som kan vara bra för de på förlossningen att veta.

Man kan få hjälp att skriva det tillsammans med sin barnmorska och under graviditeten med lillan fick jag med mig ett papper hem från mvc med olika punkter man kunde svara på, lite tips för vad man kunde ta med i brevet. Vi valde dock att skriva ett helt eget med lite små punkter som vi tycker kan vara viktiga för personalen att veta om mig/oss.

Har sett att en del skriver det som ett långt brev, men vi gjorde det enkelt och skrev i punktform och bara några korta meningar. Vill att de ska ha tid att läsa brevet och komma ihåg vad vi skrivit. Några punkter man kan ta med är bland annat:

• Ditt namn och personnummer överst. Namn på partner/personen som kommer vara med på förlossningen.

• Om mig. Är det något speciellt du tycker att de bör känna till om dig inför förlossningen? Kanske om man kan reagera på ett visst sätt, svajigt humör, vill ha koll på allt osv…

• Bedövning. Dina tankar kring smärtlindring, är det något du inte vill ta, några andra hjälpmedel du gärna vill använda dig av?

• Specifika önskemål. Kanske att du gärna vill föda i en specifik ställning, vill ha musik under förlossningen, duscha/bada. Accepterar du att det är studenter/praktikanter med i rummet?

___________________________________

Det här var bara några exempel på punkter som man kan ta med. Sen får man såklart vara medveten om att det kan bli helt annorlunda på förlossningen beroende på ens förutsättningar, man vet aldrig vad som kan dyka upp. Det är inte fel att ändra sig. Man kanske har gått in med inställningen om att inte ta någon smärtlindring men väl på plats vill man ha den där sprutan.. Man får ta det lite som det kommer 🙂 Här kommer en kort sammanfattning av vårt förlossningsbrev,har nog skrivit i princip samma nu som med lillan.

• Började med mitt namn och personnummer, skrev även att min sambo som är med heter Ali och att vi har en dotter som heter My, född Juni 2015. Så har de koll på att vi har två rätt täta graviditeter, även om de kan läsa detta i min journal.

• Jag vill inte ha någon medicinsk smärtlindring, endast lustgas. Det gick bra med dotterns förlossning och vill gärna testa samma igen.

• Jag vill använda mig utav massage, värmekudde, pilatesboll och ev dusch/bad som hjälpmedel.

• Jag vill få mycket information och ha koll på vad som händer. Håll mig uppdaterad.

• Jag vill lyssna på musik under hela förlossningen.

• Vid krystvärkarna vill jag få hjälp med att undvika bristningar t.ex med varm handduk och info om när jag ska krysta och när jag ska avvakta osv.

• Sen avnavling. Ni får gärna vänta några minuter extra innan navelsträngen klipps.

• Ingen k-vitamin spruta till bebis. Endast i nödfall, t.ex vid användning av sugklocka eller en komplicerad förlossning av något slag.

Det var nog våra punkter… Har brevet nerpackat i bb-väskan och har inte orkat ta fram det 🙂 Men det var i stort sett vårt förlossningsbrev. Ni får gärna dela med er av tips på vad ni skrivit i era 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. J

    Ingen k spruta ? Ha ni valt oralt då eller avstå helt ? Finns otroliga risker att inte ge den nyfödda k sprutan. Blödning i hjärnan, tarm osv.

  2. J

    Ingen k spruta ? Ha ni valt oralt då eller avstå helt ? Finns otroliga risker att inte ge den nyfödda k sprutan. Blödning i hjärnan, tarm osv.

stats